• HOME
  • VIDEOCLIPS
  • ALBUMS
  • REPORTS
  • INTERVIEWS
  • #DOWNLOADS
  • #BEEFS

    Τετάρτη, Οκτωβρίου 31, 2012

    ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Βόρεια Αστέρια [UPDATED]


    Το φαινόμενο ΒΟΡ.ΑΣ.
    Τα πολυσυζητημένα Βορ.Ας. αλλιώς Βόρεια Αστέρια, το πενταμελές πλέον crew από τη Θεσσαλονίκη, κατευθείαν από τη νύφη του Θερμαϊκού ξεσηκώνει την ελληνική hiphop σκηνή από το 1999 μέχρι και σήμερα χωρίς διαλείμματα. Τα Βορ.Ας.προήλθαν από την ένωση τριών παλαιότερων συγκροτημάτων, τους Χάσμα, τους Παρείσακτους και τους Άλυτους Γρίφους. Η σημερινή σύσταση του crew είναι η εξής: οι mc s Zήνων, Lex, Jamal, Μικρός Κλέφτης
    και παραγωγός Μondi. Στα Βορ.Ας. ανήκε και ο Τρισδίαστατος 3D που μαζί με τον ΜΚ αποτελούσαν τους Άλυτους Γρίφους αλλά μετά από προσωπικές διαμάχες επήλθε και η οριστική αποχώρηση του 3D απ το crew. Γεγονός βέβαια που στεναχωρεί ακόμα και σήμερα το φανατικό κοινό των Βορ.Ας. Και τι κοινό!! Ένα κοινό που πραγματικά "χτυπιέτε" σε κάθε live τους εμφάνιση! Η απήχηση τους ξεπέρασε σύντομα τα όρια της Θεσσαλονίκης και η αναγνώριση ήρθε και σε Πανελλαδικό Επίπεδο.




      


    H πορεία τους ως σήμερα
     Το 2003 αποτελεί μια χρονολογία ορόσημο, καθώς έρχονται στην κυκλοφορία όχι μέσω δισκογραφικής οι 5 πρώτες δουλειές τους. Ο δίσκος ορόσημο Χαλαρά, τα προσωπικά άλμπουμ των Ζήνων-Δεν είναι Απειλή ,ΜικρόςΚλέφτης -Φωνή ΚυκλώναςMondi – Lumi I Kohes LP και το  project ΆλυτοιΓρίφοι – Νέκυια.
    Αυτές οι δουλειές μοιραστήκαν δωρεάν  χέρι με χέρι μέσα από τις συναυλίες στις οποίες έλαβαν μέρος τα Βορ.Ας. Το διαδίκτυο, δεν αποτέλεσε  μέσο επικοινωνίας και επαφής με τον κόσμο, καθώς θεωρήθηκε ότι ο δεσμός που μπορεί να αναπτυχθεί μέσα από τις συναυλίες μεταξύ του κοινού και των Βορ.Ας μπορεί να είναι πιο ειλικρινής, αληθινός και εν τέλει πιο ισχυρός.
    Και πάμε στην αμέσως επόμενη χρονιά το 2004 που ήταν άλλη μια χρονιά «δυναμίτης» καθώς εκτός από την καθιέρωση ήρθαν και 4 επόμενες δουλειές τους ,ΆλυτοιΓρίφοι – Πύρινο Δίδυμο ,
    ΒόρειαΑστέρια – Χαλαρότερα , ΜικρόςΚλέφτης – Όσο ακούς μαθαίνεις ,
    ΜικρόςΚλέφτης – Lost Tapes . Μάλιστα στο εξώφυλλο του δίσκου "Χαλαρότερα"  πρωτοτυπούν έχωντας για εξώφυλλο ένα graffiti το οποίο είναι δημιούργημα των graffiti  artists Jasone, Liv, Karma, Lue.  Όλες οι δουλειές κυκλοφορήσαν στην αρχή για ένα συμβολικό αντίτιμο και σύντομα διανεμήθηκαν δωρεάν μέσω του διαδικτύου. 
    Τα επόμενα χρόνια είχαμε μια μικρή παύση σαν Βορ.Ας οσο αφορά δισκογραφικά όχι συναυλιακά ,βέβαια είχαμε προσωπικές δουλειές το 2006 όπως αυτή του Ζήνων – Λόγια Μπραντό. Την επόμενη χρονιά 2007 έχουμε ένα νέο project των Βορ.Ας. τα Ανάποδα Καπέλα (Lex-MK) γνωστή και ως ομάδα σκάνδαλο που έρχετε με τον δίσκο Δε μας ξες καλά . Ένας δίσκος που θα αγαπηθεί απ  το ευρύ κοινό! Και πάμε γρήγορα γρήγορα στο 2009 και με έναν ακόμα προσωπικό δίσκο του 
    MΚ - Άμεση Επέμβαση να προδιαθέτει πως τα  καλύτερα έρχονται. Μπένουμε στο 2010 και έρχεται ο 3ος δίσκος  των Βορ.Ας. Τα αυθεντικά της πόλης και στα τέλη της ίδιας χρονιάς γίνετε η έκπληξη και τα Βόρεια Αστέρια κυκλοφορούν δισκοφραφικά πλέον , με την  υπογραφή της Ηχοκρατορίας  του Dj Alx , τον  δίσκο 5 Αστέρων.  Σχεδόν ταυτόχρονα με το "5 Αστέρων" κυκλοφορεί και το πρώτο τους video clip με τίτλο «Επιδρομή», το οποίο υπογράφει με τη σκηνοθεσία του ο ΗΧΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ALX. Το 2011 έχουμε μια συλλογή ακυκλοφόρητων κομματιών του ΜΚ - Lost Tapes Vol.2 . Εν έτει 2012 ο μουσικός παραγωγός των Βορ.Ας. Mondi δίνει το πρώτο του  beat-tape δωρεάν στο κοινό μέσω διαδικτύου το λεγόμενο The Golden Years . Μέσα στο tape αυτό θα βρείτε beats από το 2006 μέχρι και σήμερα που δεν χρησιμοποιήθηκαν πουθενά. Πρόσφατα παρουσιάστηκε από τα Ανάποδα Καπέλα Team το FilmNoir με συμμετοχές φίλων των Βορ,Ας. .Εν έτη 2014 λοιπόν ο Ζήνων με την συμμετοχή του παραγωγού Skive της Capital Music κυκλοφορεί τον νέο  του δίσκο Αλλο Slang και Προφορά με διαφορετικό ύφος από οτι ειχαμε συνηθίσει και με νέο ήχο αλλά να παραμένει στα λόγια του μπραντό!


    Η μουσική τους
    Την παραγωγή των κομματιών την έχει αναλάβει ο Mondi με τον Μικρό Κλέφτη, ενώ συχνά συμμετέχουν ο JustoddBeats και την μίξη συνήθως την αναλαμβάνει ο Squeezy Anks.
    Στιχουργικά, το ύφος της μουσικής τους δείχνει να είναι αποτέλεσμα επιρροών από τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Θέματα που αφορούν ανθρώπους που είναι ανήσυχα πνεύματα και έχουν πολλές εμπειρίες απ’αυτό που λέμε «δρόμο», όπως η βία, τα ναρκωτικά, η φιλία, οι γυναίκες, το χρήμα, η αστυνομία κλπ, θίγονται συχνά με ιδιαίτερο λυρισμό.
    Η πόλη τους, η Θεσσαλονίκη, αναφέρεται επανειλλημένα σε κομμάτια που έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα όπως το "Θερμή Θεσσαλονίκη" και το "24/7"
    Το στοιχείο του battle είναι επίσης αναπόσπαστο από τους στίχους τους καθώς και το κοινωνικοπολιτικό στοιχείο, στο οποίο εκφράζεται μια αντιδραστική  αλλά πάντα αληθινή άποψη.
    Το κοινωνικοπολιτικό στοιχείο επίσης φαίνεται να επικρατεί όλο και περισσότερο στα κομμάτια τους, 
    ενδεικτικό παράδειγμα είναι το "Ότι έχουμε είμαστε εμείς" και το "Καλύτερες Μέρες"από τον τελευταίο δίσκο «5 Αστέρων», και άλλα κομμάτια που έχουν γραφτεί στο παρελθόν.


    Οι Συναυλίες
     Σ’αυτά τα 10 χρόνια ενεργής παρουσίας στην ελληνική  ραπ σκηνή έχουν δώσει αμέτρητες συναυλίες, με σημαντική επιτυχία, με ένα κοινό πραγματικά φωτιά. Καθ’ότι ποδοσφαιρόφιλοι οι 3 απ’αυτούς (Ζήνων,Lex,Jamal), οι στίχοι και η εν γένει συμπεριφορά τους έχουν απήχηση στις τάξεις των οπαδών των ποδοσφαιρικών ομάδων όλης της χώρας, με αποτέλεσμα σε πολλές από τις συναυλίες τους κατά τη διάρκεια κάποιων πολύ αγαπημένων κομματιών να ανάβουνε καπνογόνα , προκειμένου να δείξει μ’αυτόν τον τρόπο ο κόσμος την υποστήριξη του προς το crew.
     Από τα πρώτα χρόνια ακόμα της ύπαρξης τους, οι συναυλίες τους είχαν ξεχωριστό παλμό. 
    Οι ''Ανώμαλοι Σαλονικείς'' γαζώνουν κάθε χρόνο την Έλλαδα με συναυλίες έχοντας έτσι μια πολύχρονη εμπειρία από ζωντανές εμφανίσεις σε πόλεις όπως: Ξάνθη, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Κοζάνη, Κέρκυρα, Αθήνα και τέλος την έδρα τους φυσικά, τη Θεσσαλονίκη.
     Η αγάπη του κόσμου, αρχικά της Θεσσαλονίκης και μετέπειτα όλης της Ελλάδας είναι κάτι το ξεχωριστό και οι ακροατές τους δε χάνουν την ευκαιρία να τους το δείχνουν.
     Το πρώτο ξεχωριστό live τους στην Αθήνα γίνεται το 2005, όπου μαζί με τους ΒήταΠεις παίζουνε πρώτη φορά μπροστά στο Αθηναικό κοινό μετά την κυκλοφορία του "Χαλαρότερα" και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Το ιστορικό Rodeo στην πλατεία Βικτωρίας γεμίζει ασφυκτικά και η συναυλία εκείνη συζητιέται για πολύ καιρό. Δύο χρόνια μετά, το 2007, το συγκρότημα καθιερώνεται στις συνειδήσεις του Αθηναικού κοινού ως ένα από τα κορυφαία, με τη μεγάλη συναυλία στο Luv στην περιοχή του Θησείου.
    Από κει και πέρα οι απαιτήσεις για μεγαλύτερης χωρητικότητας μαγαζιά αυξάνονται και από το 2008 και μετά, οι sold out συναυλίες των Βορ.Ας στο επίσης ιστορικό ΑΝ στα Εξάρχεια και στο Block33 της Θεσσαλονίκης, γράφουν ιστορία.
    Τα Βόρεια Αστέρια  έχουν συμμετάσχει  στο ''Βattle of The Year Balkans'' (την επίσημη διοργάνωση breakdance), στο ''Meeting Of Styles''(την καλύτερη διοργάνωση graffiti πανελαδικώς) και στον επίσημο διαγωνισμό του dj-ing ''DMC'' αφήνοντας παντού το ξεχωριστό στίγμα τους. Τα Βορ.Ας έχουν μοιραστεί τη σκηνή με όλα τα αναγνωρισμένα ελληνικά rap groups , οπως οι FF.C, ΖΝ , ΒήταΠεις, FullFace και ελληνες rappers οπως Εισβολέας ,12ος Πιθηκος αλλά και έχουν συμμετάσχει ως support group σε groups από το εξωτερικό όπως οι Static & Nat ill , Phi-Life Cypher και Heltah Skeltah.

    ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΕΣ
    ΒΟΡ.ΑΣ.

    •  Βόρεια Αστέρια – Χαλαρά (2003)
    •  Βόρεια Αστέρια – Χαλαρότερα (2004)
    •  Βόρεια Αστέρια – Τα αυθεντικά της πόλης (2010)
    •  Βόρεια Αστέρια – 5 Αστέρων (2010) 




    ΜικρόςΚλέφτης 

    • Μικρός Κλέφτης – Φωνή Κυκλώνας (2003)
    • Μικρός Κλέφτης – Όσο ακούς μαθαίνεις (2004)
    • Μικρός Κλέφτης – Lost Tapes (2004
    • Μικρός Κλέφτης – Άμεση Επέμβαση (2009)
    • ΜικρόςΚλέφτης - Lost Tapes Vol.2 (2011)

    ΆλυτοιΓρίφοι (ΜΚ - 3D)

    • Άλυτοι Γρίφοι – Νέκυια (2003)
    • Άλυτοι Γρίφοι – Πύρινο Δίδυμο (Λίγο Πριν…) (2004)



    Ζήνων


    • Ζήνων – Δεν είναι Απειλή (2003)
    • Ζήνων – Λόγια Μπραντό (2006)
    • Zήνων x Skive - 'Αλλο Slang και Προφορά (2014)


    ΑνάποδαΚαπέλα (Lex - MK)



    • Ανάποδα Καπέλα – Δε μας ξες καλά (2007)
    • Ανάποδα Καπέλα Τeam- Film Noir (2012)


    Mondi

    • Mondi – Lumi I Kohes LP (2003)

    • Mondi- The Golden Years BeatTape (2012)



    1 σχόλιο: